Å TA LASEROPERASJON (PRK) (Malene Larsen Gaino) hits
Forsiden Bilder Facebook Instagram

4

Å TA LASEROPERASJON (PRK)

Hei dere!

Når jeg møter folk så spør de alltid om laseroperasjonen og hvordan det går med mine øyne. Her får dere svaret.


Dette bildet ble tatt etter forundersøkelsen. Pga bedøvelsen på øyet blir pupillene kjempe store!

Mandag den 27. Februar 2012 dro jeg til Lakselv for å ta lasteroperasjon på øynene, for å bli kvitt briller og linser. Jeg hadde ca -3.5 på begge øynene og en vanvittig skjevhetsgrad på hornhinna. For de som ikke vet hva -3.5 vil si: - (minus) = nærsynt. Jeg var nærsynt. Dvs at jeg ikke så langt, men nært. Veldig nært. De gjennomførte PRK operasjonen på meg.

PRK (Photo Refraktiv Kirurgi) laseroperasjon:

Ved disse metoder legges det avskrapete cellelaget tilbake på såret og det hele dekkes med en kontaktlinse noen dager. PRK var den opprinnelige formen for laserbehandling, hvor de øverste lagene med epitelceller ble fjernet og det underliggende vevet (stroma) ble deretter laserbehandlet med en såkalt "broad beam" laser ( i motsetning til dagens "flying spot"). Varianter av PRK er fortsatt i bruk i dag, og har særlig anvendelse ved tynne hornhinner.

Kilde: http://www.fokusoyeklinikk.no

Operasjonen koster 25 000 kr.

Dette er en video som viser hvordan de gjennomfører PRK operasjon. Jeg blir selv kvalm av å se på denne.


Hvis du ikke skjønner hva kirurgen gjør med øyet kan du lese om det nedenfor (på steg 2).

Nå skal jeg fortelle dere, steg for steg, hvordan de gjennomfører (PRK)operasjonen og hvordan det føltes.

1.Forundersøkelse (En uke før operasjonen)

Først måtte jeg jo ta synstest. Han måtte kartlegge og se hvilken operasjonsmetode som passet mine øyne best. Etter undersøkelsene anbefalte han meg til å ta PRK. Når du gjennomfører en PRK operasjon så slipper du å bli skjært inn på øyet.

Øyelegen sa til meg slik: " Du kan jo tenke på det slik. Når du skjærer noe bort er det ikke sikkert at du får det på plass akkurat der det var/lå." Derfor anbefalte han ikke LASIK-metoden.

2. Operasjonsdagen (mandag)

Første han gjorde var å spørre om jeg var nervøs. Klart, litt nervøs var jeg jo, men samtidig veldig spent og forventningsfull.

Før operasjonen begynte satt han på maskinen som gikk i omtrent en time. I mens kom sykepleieren og ga meg en instruksjon på hva jeg skulle gjøre etter operasjonen, vi gikk igjennom medisin listen osv. Så ga hun meg smertestillende, som hun ba meg ta før operasjonen så de skulle begynne å fungere før smertene kom. Deretter bedøvde øyelegen øyet. Han kunne gjøre hva som helst med øye mitt når det var bedøvd, du kjenner ikke noe som helst.

Jeg la meg på opersjonsbenken. Han satt en slik "øyesperre" på øyet så jeg ikke kunne blunke. Deretter tok han en gjenstand som lignet en elektrisk tannbørste (som vises i begynnelsen av videoen ovenfor). Den "børstet" han øyet med. Den gjenstanden han bruker å skrape øyet med vet jeg ikke hva er, men når han tok over øyet med den så ser du på en måte klarere. Tror han brukte den til å skrape bort en slags hinne på øyet (er ikke riktig sikker).

Deretter dryppet han øyet, noe som var helt fantastisk deilig! Så begynte han med laseren. Du skal se rett fram i et grønt lys, som da er laseren. Du hører maskinen jobbe og lage lyder når han begynner å brenne øyet med laseren. Selve operasjonen tok ikke lang tid. Kanskje 15-20 minutter.Når han er ferdig med operasjonen legger han en kontaktlinse (uten styrke) på øyet, som skal beskytte operasjonssåret på øyet.

Operasjonen er smertefri, men det lukter python! Du kan lukte at de brenner øyet, for å si det sånn.

3. Rett etter operasjonen

Rett etter operasjonen kjenner du ikke smerte. Vi gikk tilbake på rommet hvor han tar synsundersøkelser. Han ba meg se på tavla og lese opp bokstavene jeg så. Jeg fikk en hel pose med smertestillende da jeg dro: Vival, paracet, paralgin forte, bedøvelsesdråper og saltvannsdråper.

Etter operasjonen (altså på operasjonsdagen) skal du dryppe 1 dråpe saltvann på øyet hvert 15 minutt, til du legger deg å sove. I tillegg til saltvannsdråpene skal du dryppe med en annen øyedråpe som skal forhindre betennelse, men hvor ofte den skulle dryppes husker jeg ikke.

4. Senere på kvelden

2 timer etter operasjonen begynte smerte å komme, det begynte å renne fra øynene og det gjorde vondt. Det gjorde jævel vondt! Du vet hvor ekkelt det er å få rusk på øye? Ja. Ok. Men dette er 1000 ganger verre. Det ble så ille at jeg ikke kunne ha øynene oppe. Det ble et herk hver gang jeg skulle dryppe øynene (hvert 15 minutt). Jeg klarte såvidt å åpne de selv og det lille jeg klarte å åpne de var smerte-helvete. Så da måtte jeg ta en paralgin forte og en paracet. Skjønt så lindrende det var.

TV og mobil var ubrukelig. Jeg var dekt for øynene. Ikke engang dempet lys var bra. Det skulle være helt mørkt, men ennå klarte jeg ikke å åpne øynene. Jeg kunne såvidt bevege øynene, selvom de var igjen. Det gjorde så vondt.  Før jeg skulle legge meg krøp jeg til badet, jeg nektet å åpne øynene. Det var virkelig vondt. Jeg tror aldri jeg har hatt så vondt før.

Jeg la meg i sengen. Tok en paralgin forte og en paracet før leggetid. Jeg har hørt jeg er heldig, de fleste våkner flere gang om natten av smertene. Men jeg sov heldigvis hele natten, uavbrutt, til alarmen ringte.

5. Dagen etter operasjonen (tirsdag)

Jeg våknet av at alarmen ringte. Jeg bruker ikke å bruke skjelsord på bloggen, men.. Fy fa** så vondt jeg hadde det! Jeg trodde jeg hadde blitt blind! Jeg tuller ikke, det er seriøst. Ikke kunne jeg slå av alarmen fordi jeg ikke kunne se på telefonen. Jeg sov i stua hvor det (idiotisk nok) var helt lyst. Jeg var alene og måtte så sykt på do. Jeg satt meg opp, prøvde febrilsk å lete etter posen med medisinene i. En paralgin forte og paracet rett ned i systemet. Det kjentes godt! Så krøyp jeg langs gulvet, til toalettet. Gjorde ett tappert forsøk på å dryppe øynene uten hell. De ville ikke opp, ikke sjangs! 

Heldigvis hadde jeg time hos øyenlegen på morgenkvisten. En kompis kom å hentet meg, han måtte leie meg inn i bilen og inn til øyelegen. Jeg hadde dekt til ansiktet. Jeg ville ikke se lys. Jeg var lyssky. Det rant ennå noe sykt av øynene. Skjerfet mitt var nesten gjennomvåt.

Da jeg ankom øyesenteret tok de meg umiddelbart inn til øyelegen. Det første han gjorde var å dryppe øynene mine med bedøvelsesdråper. De har umiddelbar virkning og det kjentes godt. Så renset han linsen jeg hadde på øyet. Det var operasjonsstøv  bak linsa som gjorde all smerten på øyet. Jeg følte ingen smerte mer. Med engang han renset linsa var øynene bra. Det føltes ut som at jeg var et nytt menneske. Jeg kunne ha øynene oppe igjen. Det var deilig!

Disse bildene er tatt etter at jeg hadde vært hos øyelegen på tirsdag. Øynene var hovnet opp. Super herja med brannkopper og alt :-) Hehe!

Jeg dro fra øyesenteren smertefri og glad. Senere på kvelden, da TV'en og sånt kom på merket jeg noe ubehag på øyet. Ikke det at jeg så på TV, men den var på. Du kan og vil heller ikke se på TV de første dagene. Det er smerte! TV og mobil er SMERTE!

6. Dagene etter (onsdag og torsdag)

Jeg hadde ikke behov for å spise smertestillende, eneste jeg trengte var saltsvannsdråpene da jeg ofte følte tørrhet på øyet. Og selvfølgelig kloramfenikol-øyedråpene som skulle forhindre betennelse på øyet.


Dette bildet ble tatt på torsdagen.

7. 5 dagen (fredag)

På fredag dro jeg til øyelegen igjen. I 5 dager skal du ha beskyttelseslinsa på øynene.  Nå var det på tide å ta den av. Smertefritt det også.

8. Tiden etter

Tiden etter operasjonen har vært smertefri. Noe tørrhet på øyet nå og da, men det er ikke ofte. Lyssky er jeg selvfølgelig ennå da. Jeg må og skal bruke solbriller 6 måneder etter operasjonen. Man skal unngå direkte sollys på øyet da hinna som unngår UV-stråler å komme inn i øyet er fjernet/tynnere.

Hvordan synet mitt er nå, 1 måned etter operasjonen

Nå tok jeg ikke med noe av min "grufulle" historie med i forklaringa av operasjonen da. Men her får dere historien om hvordan mine øyne har vært i ettertid.

Eller det startet jo ikke i ettertid da. Men minuttet etter operasjonen.

På punkt 3. skriver jeg: "Vi gikk tilbake på rommet hvor han tar synsundersøkelser. Han ba meg se på tavla og lese opp bokstavene jeg så."

Det har seg da slik at jeg ikke så noe bedre etter operasjonen. Det er vanlig at man skal se klart rett etter operasjonen, før øyet hovner opp og smertene kommer. Men synet mitt var akkurat slik det var før operasjonen. Så øyelegen reagerte jo momentant, noe var muligens gått galt. Han sa vi måtte ta synstest igjen i morgen (tirsdag).

Da jeg kom dit og han hadde renset linsa, så tok vi synstest. Synet hadde ikke forandret seg. Jeg kunne merke øyelegen ble stresset. Han nivilerte med tallene og regnet ut om han hadde gjort alt riktig under operasjonen. Alle tall og diagrammer (eller hva det nå var) så ut til å stemme, etter hans mening. Han begynte nå å tenke på om det var noe galt med maskinen. Han sa vi måtte se det ann og at synet ennå kunne forandre seg mot det bedre til fredag (da jeg skulle ta av beskyttelseslinsa på øyet).

På'an igjen på fredag. Han kalte meg inn og vi tok en ny synstest. Synet hadde ennå ikke forandret seg, men hornhinna var ikke like skjev. Han sa jeg måtte komme tilbake på mandag. Han tok brillene mine og byttet glass på de. Jeg kunne ikke bruke den innfatninga jeg hadde på brilleglassene selvom synet ikke var forandret, glassene var korrigert etter hornhinnas skjevhet. Så jeg fikk kontaktlinser (igjen), men denne gangen med styrke. De hadde jeg på meg over helga, til jeg på mandag dro dit igjen og fikk mine briller.

Da jeg kom dit på mandag og vi tok en ny synstest. Nå hadde synet forandret litt, nå hadde jeg "bare" -3.0. Mulig mot bedringens vei. Han ba meg komme tilbake igjen om 2 uker, for en ny synstest.

To uker etter (Mandag 19. mars) dro jeg til øyelegen igjen. Synstesten fortalte at synet har forandret seg igjen, nå hadde jeg -1.5. Mot 0 denne gangen også, heldigvis. Så vi måtte bytte brilleglassene igjen. Han ba meg igjen om å komme tilbake om 2 uker. Så jeg skal dit 2. april for en ny synstest.

Det har vært en del bekymringer med denne operasjonen.Verken jeg eller øyelegen vet hva som er galt. Maskinen? Beregninger? Eller bare mine øyne????

Øyelegen skulle sende loggen fra operasjonen (loggen forteller hvordan maskinen har fungert under operasjonen osv.) til produsentene. Men loggen fra operasjonen fant han ikke. Men sist jeg var hos han hadde han endelig funnet den.Så nå får vi vente og se på svar fra de.

Hvis ikke synet mitt blir bedre blir det reoperasjon i slutten av mai. Jeg håper jo selvfølgelig at synet blir bedre og at heg slipper å operere på nytt. Som jeg har sagt: "Man er bare dum nok til å operere øynene én gang, det var så jævla vondt!"

Nå krysser jeg bare fingrene og håper på det beste!

Mine tips før du tar laseroperason:

1. Ta operasjonen på høsten, da det er mørketid. Så slipper du problemet med å være lyssky.

2. Ha med deg følge/venn etter operasjonstiden. Du er avhengig av å ha noen til å dryppe øynene og leie deg om du skal noen steder.

Har du noen tanker eller spørsmål, så er kommentarfeltet åpen for de(t). • Stikkord:
  01.04.2012 kl.23:15
  takk for tipset,vel så skal jeg ikke ta en øye operasjon,vel men godt å vite..<3<3<3

  L0V3 from M3...
  16.04.2012 kl.18:43
  Sandra: Ja, nå vet du det :-)
  Teresa
  05.03.2013 kl.12:38
  Stakkars deg tapre pike. Jeg har tatt forundersøkelsen på Memira og ble svært skuffet. De virket direkte useriøse syntes jeg. Etter mye om og men der kvinnen som undersøkte meg og tok alle tester hadde glemt viktige undersøkelser underveis, anbefalte hun en type operasjon som det viste seg at de ikke utførte i Fredrikstad der jeg møtte opp til undersøkelsen og ville bli operert. (Jeg tenkte på det praktiske ved å ta seg hjem til Fredrikstad fra Oslo etter operasjon)- 500 kr takk sa kvinnen- først da kom det på spørsmål fra meg frem at denne operasjonen utfører vi ikke her. Det bele startet med at de var veldig forsinket. Mens jeg ventet kom en operert kvinne inn på venteværelset. Hun henvendte seg i luken og i mitt påhør fikk jeg en lang historie om at hun måtte begynne med briller igjen da synet ikke var blitt bedre. Dette ville ikke M. dekke i første omgang i hvertfall og kvinnen var svært misfornøyd.-og da jeg endelig kom inn måtte jeg vente enda en stund da hun som skulle undersøke meg måtte ta en telefon. Har andre lignende opplevelser? Jeg hadde lest mye om operasjonen og snakket med folk som hadde blitt operert under helt andre omstendigheter enn dette og ble svært skuffet. Så for meg er ikke dette aktuelt lenger dessverre.
  29.06.2014 kl.12:36
  Hei,

  det er veldig interessant å lese fra andre som har erfaringer med øyeoperasjon. Vi har også en god del informasjon på vår nettside om forskjellige folk som har forskjellige erfaringer med øyeoperasjoner. Ta gjerne en kikk innom :)

  mvh  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Malene

  Tobarnsmor. Gift. Journalist. Velkommen til bloggen med det rare i! (Har tatt en pause fra bloggingen)

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde